Rotondes

Des de fa un temps, podem veure unes construccions circulars, més o manco regulars, que han anat apareixent al centre de les cruïlles. SÍ, LES ANOMENAM ROTONDES. Deixant de banda l'origen d'aquest nom, ara ens sona millor que al principi.

La finalitat d'aquestes rotondes és fer més fluida la circulació. Tot i que al principi sembla difícil circular-hi, és més fàcil del que sembla si es respecten unes normes de circulació i de cortesia, ben senzilles, entre els conductors:


1. Sempre heu de deixar el centre de la ROTONDA a l'esquerra, i pensau que, encara que us hi incorporeu per la dreta, tenen prioritat de pas els que ja hi circulen a l'interior.

2. No us incorporeu a la rotonda si no estau segurs que no hi dificultau la fluïdesa de la circulació.

3. Si la vostra intenció és desviar-vos cap a la dreta, abans d'entrar a la rotonda, heu de situar-vos a la dreta i ho heu d'indicar amb els llums de direcció corresponents.

4. Si la vostra intenció és seguir recte, en entrar-hi no heu de senyalitzar res i heu de circular pel carril de la dreta. Quan esteu a l'últim quart de la rotonda, ho heu de senyalitzar amb l'indicador de direcció dret.

5. Si la vostra intenció és desviar-vos cap a l'esquerra, abans d'entrar a la rotonda heu de situar-vos al costat esquerre i ho heu de senyalar amb el llum indicador corresponent. Mentre hi circulau per l'interior ho haureu de fer per l'esquerra (part interior) i, en arribar al tercer quart, haureu d'indicar la vostra intenció de desplaçar-vos cap a la dreta; us haureu de situar en aquest costat i haureu de sortir de la rotonda.

6. Si el que voleu és fer un gir de 180 º per fer un canvi de sentit, haureu de fer el mateix que en el punt 5, i us haureu de situar a la dreta a l'últim quart de rotonda; cosa que haureu senyalitzat oportunament amb l'intermitent dret.Mentre circulau per les rotondes, heu de senyalitzar tots els desplaçaments que realitzeu, perquè la resta de conductors puguin adonar-se de les vostres intencions i no sofriu cap fregada al vostre vehicle.

Si us adonau que heu de prendre la sortida més pròxima i no estau situats a la dreta, no us avergonyiu d'haver de fer una altra volta o, fins i tot, dues; més val assegurar-se i realitzar la maniobra sense perill. Qui subscriu aquest escrit més d'una vegada ha hagut de fer dues voltes per trobar la sortida oportuna; i més si es tracta d'una zona que no coneix prou bé.

Oficial Policía Local. C.p. 11