Ciutadella a peu

Quasi tots els ciutadellencs i les ciutadellenques som uns "aviciats" automobilistes. Volen anar amb el cotxe fins a la porta del bar a fer un cafè, arribar ben davant de la nostra feina i poder estacionar, aparcar a la porta de casa, etc. I als capvespres anirem a un gimnàs o a caminar per fer abaixar els nivells de colesterol.

Que polit que es caminar per Ciutadella, passejar per una ciutat que no té contaminació atmosfèrica, on no hi ha inseguretat ciutadana (no hi ha carteristes i molt menys individus que fan estrebades (tirones) ni atracadors), on els vehicles que dins els nucli urbà van més ràpid just superen per norma general els 40 km/h, hi ha molts de passos de vianants. I al nucli antic i històric tot per als vianants: hi podem passejar i badar per tot amb l’únic perill de ser atropellat per qualque turista que encara camina estressat com a les grans ciutats.

Que ens passa als ciutadellencs i a les ciutadellenques que ja no sabem emprar el paraigua?; quatre gotes i... el cotxe o la mort. Si fa sol ens mata i necessitem l’aire condicionat de llauna del nostre vehicle. Per trobar un estacionament farem tres mil voltes a la mateixa plaça per veure si algú surt del seu estacionament; mai del món provarem a un parell de carrers més cap a l’exterior, on segur que hi ha places buides. Caminar? "Vade retro, Satanàs".

El vehicle privat contamina, fa soroll, utilitza una via limitada on tots volem passar a la mateixa hora i cap al mateix lloc, té un cost econòmic de compra i de manteniment, i és perillós per a la salut, ja que hi ha accidents de trànsit amb ferits.

Anar a peu o en bicicleta no contamina, no fa soroll, aprofita de manera molt més generosa l’espai de la via, no val doblers, i és molt saludable perquè es realitza un exercici moderat.

En definitiva, tots naixem amb un vehicle de dues cames de primera categoria ecològica; aprofitem-ho més en el nostre municipi, tots hi guanyarem; el primer, tu mateix.


Sergent Policia Local, c.p. núm. 3